Van oud herenhuis tot stijlvolle architectuur

Herenhuis centrum Gent

Project in samenwerking met in77. www.in77.be

Het bestaande herenhuis, dat onderverdeeld was in een wirwar van kleine ruimtes, werd volledig opengetrokken en zo goed als volledig van scratch opnieuw ontworpen. 

In de voorbouw werd een luxueuze ruime woning gecreëerd, die op het gelijkvloers een garage en bureauruimte heeft. Op de eerste verdieping werd er een ruime slaapkamer met open dressing en badkamer voorzien. De leefruimte en keuken bevinden zich op de bovenste verdieping om voor een maximale lichtinval in de ‘leef-zones’ te zorgen. Licht dat ook binnen komt via een glazen kubus, waarlangs men het terras op het platte dak kan bereiken. Op de leef-verdiepingen werd er gewerkt met inbouwkasten wat voor veel bergruimte zorgt en waardoor er bijgevolg geen losse meubels nodig zijn. Dit zorgt voor een uniform geheel, wat rust geeft en een sobere inrichting toelaat. De monumentale bestaande wentelende trap op het gelijkvloers werd doorgetrokken tot op de verdiepingen en vormt een krachtige connectie tussen de verschillende verdiepingen. Om in de toekomst maximaal comfort te garanderen werd er naast de trap een lift geïnstalleerd. 

Tussen de voor- en achterbouw werd een buitenruimte gecreëerd. Deze ruimte bevindt zich links van de polyvalente ruimte die voor- en achterbouw verbindt, en zo van voldoende licht wordt voorzien. Door deze patio krijgt ook de bureauruimte het nodige daglicht. In de achterbouw zijn er twee slaapkamers over twee verdiepingen verdeeld. Elke kamer heeft een eigen badkamer. De slaapkamers hebben hun eigen terras bovenop de polyvalente ruimte. 

De gevels werden volledig ingepakt met isolatie en afgewerkt met gevelbepleistering. De ramen in de voorgevel werden vervangen door nieuwe houten ramen om geen afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde van de bestaande gevel. Om diezelfde reden werd de ritmiek van de raam- en deuropeningen behouden. De poort werd vernieuwd en vervangen door een strakke sectionaalpoort met aluminium lamellen, de voordeur werd ook bekleed met dezelfde witte lamellen. Alle andere nieuwe ramen zijn in aluminium antraciet . Waar de woning aan de buren grenst, werd er maximaal langs binnen geïsoleerd om te voldoen aan de huidige energetische normen. 

Het plat dak van de voorbouw werd omgetoverd tot een dakterras waar het in het midden van de stad heerlijk vertoeven is met zicht op de torens van Gent. 

Een modern, stijlvol, lichtrijk en architecturaal resultaat van een ingrijpende energetische renovatie in hartje Gent!